A régebbi épületeknél ahol a falazat szigeteletlen és az ablakok, ajtók tömítettsége sem megfelelő a légcsere szabályozatlanul „természetes” módon ment végbe, egyidejűleg a fűtési költségeket is megemelve. Napjaink magas energia árai megkövetelik a jó épületszigetelést és a magas hővédelmű és nagy légzárású ablakok, ajtók beépítését. Ebben az esetben biztosítani kell a megfelelő szellőztetést, szellőzést. A megfelelő és szabályozott szellőztetés azért fontos, mert biztosítja a friss levegő utánpótlást, és megakadályozza a párásodás, penészedés kialakulását.

 

A páraképződés okai

1. Az épület tervezéséből, kivitelezéséből adódó okok:

  • Az épület még nem száradt ki teljesen. A kivitelezésnél használt alapanyagok (vakolat, beton stb.) víztartalma még jelentős
  • Rossz tájolású, szellőzésű helységek. A pára benn reked a helyiségben.
  • Tervezési, kivitelezési hiányosságok, un. hőhidak kialakulása, műanyag bázisú párazáró falfestékek használata stb.

2. Természetes életvitelből származó nem elhanyagolható páratermelés

  • szervezetünk párakibocsátása légzésen keresztül kb. 1-2 liter/nap
  • napi tevékenységből fakadó páraterhelés (4 tagú család esetén ez átlagosan 15-17 liter/nap)

  Forrás megnevezése  Nedvességterhelés
  Emberek nedvességleadása kis intenzitású tevékenység mellett g/óra/fő  50
  Emberek nedvességleadása közepes intenzitású tevékenység mellett g/óra/fő  150
  Emberek nedvességleadása nagy intenzitású tevékenység mellett g/óra/fő  250
  Tusolás g/óra  2500
  Cserepes szobanövény g/óra/db  5-15
  Szabad vízfelszín g/m<>m2/óra  40
  Egy adag (4,5 kg) száradó ruha centrifugálva g/óra  50-200
  Egy adag (4,5 kg) száradó ruha centrifugálás nélkül g/óra  100-500


Milyen megoldásokat kínál a Hofstädter Kft.

A feldúsult páratartalom saját magától nem képes távozni a környezetbe. Ezt egyféleképpen lehet befolyásolni: a szellőztetéssel. Az épületbe ha nem kerül központi szellőztető berendezés betervezésre akkor a nyílászárókon keresztül kell ezt megoldani. Ennek módozati a következők:

 kereszthuzat

abra_1_cut.jpg

intenzív szellőztetés

kilincs_1.jpg


Minden egyes bukó-nyíló szerkezetünk a nyíló funkción kívül rendelkezik egy bukó és egy résszellőztetési állással is. Ezáltal a fenti gyors szellőztetési módok mellet egy csökkentett légcserét biztosító tartós szellőztetés is megoldható.

bukó állás ablak_1.jpg kilincs_2.jpg  résszellőztetés  ablak_2.jpg kilincs_3.jpg


A szellőztetés ilyen formái ugyan a levegő páratartalmát csökkentik, de nem független az embertől, illetve ügyelni kell, hogy a falak, berendezési tárgyak ne hűljenek le túlzott mértékben.

A szellőztetés másik, de már szabályozott, gazdaságos módja, amikor a belső páratartalom folyamatos érzékelésével, a helyiségekben automatikusan szabályozzuk a légcserét, így biztosítva a belső levegő optimális páratartalmát. Ilyen eszköz a falc szellőztető és az hidroszabályozású rés szellőztető rendszer.

A helytakarékos falc szellőztető a belső terek állandó huzatmentes szellőztetésről gondoskodik, mely a bel- és kültéri levegő nyomáskülönbségének elvén működik.

ablak_3.jpg abra_2.jpg

Az résszellőztető légbevezetők és légelvezetők páraérzékelővel rendelkeznek, melyek az adott helyiségben a belső relatív páratartalom szerint szabályozzák a levegő mennyiségét.

Záróretesszel ellátott típusok is választhatók, melyeknél a szabályozózsalu manuálisan a zárt (minimum) állásban rögzíthető, hogy szélsőségesen hideg és szeles téli időben megakadályozzuk a túlzott légcserét.

Nyílt égésterű gázkészülékek helyiségének levegő utánpótlása is biztosítható a nem lezárható és növelt minimum hozamú légbevezetők szakszerű kiválasztásával és elhelyezésével.