Energetikai szabályok lakóingatlanokra

Segítünk tájékozódni a legújabb elvárások között

2022-től érvényes energetikai szabályok újépítésű és felújított lakóépületekre

Az ügyfeleink napi szinten fordulnak hozzánk megoldásokat keresve és látva a rengeteg a nyílászárókon túli kérdésüket szeretnénk ebben a cikkben segíteni mindenkinek, aki a következő időszakban szeretné megépíteni vagy felújítani az otthonát. Ez egy kiemelten fontos időszak, mert sok halasztás után 2022. júliustól érvénybe lépett az új energetikai szabályozás, amely az eddigi szabályozásnál pontosabban és szigorúbban adja meg a használatba vételi engedélyhez szükséges energetikai tanúsítvány elvárásait.

A különböző engedmények miatt a legtöbb épülő vagy tervezett lakóingatlan tulajdonosát mostnában érinti először az új szabályozás. Olvasson tovább vagy foglaljon már most időpontot tapasztalt szaktanácsadóinknál néhány kattintással!

IDŐPONTFOGLALÁS

Energetikai elvárások 2023-ban és az után

  • 2022 nyarától „közel nulla energiaigényű”, BB energetikai besorolású újépítésű épület kaphat használatbavételi engedélyt, illetve 2024 nyarától igaz ez az egyszerűsített bejelentéssel készülő ingatlanok esetében.
  • Hozzáépítés esetén, ha az eredeti alapterület megduplázódik, akkor a teljes ingatlanra, annál kisebb hozzáépítés esetén csak a hozzáépített részre vonatkoznak az új szabályok.
  • Felújítás során a legtöbb esetben a tulajdonosra van bízva a döntés, de a mai energiaárak kiszámíthatatlansága mellett erősen ajánlott odafigyelni a fenti, vagy akár annál szigorúbb elvárásokra is. Hiszen ez a későbbiekben nem csak a költségeinket, de az ingatlanunk értékét is nagyban befolyásolja majd.

Mit jelent a „közel nulla energiaigény?
Az alábbiakban részletezettek szerint az épületeknek el kell érniük vagy meg kell haladniuk a BB energetikai minősítést, ami az épület 100 kWh/m2a energiaigényét jelenti legalább 25%-os megújuló energiaforrással. Olvasson tovább, ha szeretné ezt mélyebben is megérteni.
A nyílászárókra vonatkozóan alább egy fontos adatot láthat, ami a 1,15 W/m2K -es U érték. Ez a nyílászáróktól elvárt hőátbocsájtási minimumot adja meg.

Nyílászárókban profik vagyunk. Látogasson meg minket, hogy levehessük a gondokat az Ön válláról!

IDŐPONTFOGLALÁS

Egy dolog biztos. Pontos, szakemberrel végeztetett energetikai tervezés nélkül egy új építésű ingatlan sem tudja a megfelelő értékeket teljesíteni. Az építkezés ilyen követelményrendszerrel ma már egy kifejezetten komplex tevékenységgé vált. Egy-egy rosszul kitalált rétegrend vagy csomópont is jelenthet jelentős problémát, amelynek a vége akár az is lehet, hogy nem adják meg a használatba vételi eredményt. Utólag visszabontani és javítani pedig garantáltan drágább, mint akár drágább egységekkel egyszer jól megcsinálni.

De hogy ne hagyjunk senkit számok nélkül, alább a törvényi hivatkozások fontosabb sarokszámait mind megtalálhatja.

Három fontos dolgot kell figyelembe venni.

1. A hőátbocsájtási tényezőt
ez azt mutatja meg, hogy adott számítási módszer szerint mekkora lehet a hőveszteségünk egy-egy adott részegységnél. A közel nulla energiaigényű épületek részegységeinek meg kell felelni a 7/2006 V.24. TNM rendelet 5. melléklet I. részében meghatározott hőátbocsájtási tényezőknek.

2. Összesített energetikai jellemző:
Ez már sokkal egyszerűbb dolog, hiszen a fűtésre, hűtésre, szellőztetésre és a használati melegvíz előállítására használt energiát kell itt kiszámolnunk.

3. Megújuló részarány:
2022-től az igazán nagy változást ez a tényező jelenti, hiszen el kell érnünk az ház összes energiaigényét figyelembe véve a 25%-os megújuló energia részarányt. De persze ebben is „kiskapu”. 

Abban az esetben nem kell elérni ezt a 25%-ot, ha az épület primer energiafogyasztása nem több, mint 75kWh/m2a (ebben benne van a hőmérséklet és a használati melegvíz mellett a napi áramfogyasztók energiaigénye is. Ez jelentősen szigorúbb, mint a német passzívház intézet passzívházakra megadott 120 kWh/m2a-e. Vagyis itt aztán jól be kell csomagolni a házat, hogy igazán kevés energiaigénye legyen.

Felújításánál:
Meglévő épület önkéntes közel nulla energiaigényűvé minősítéséhez szükséges átalakítása során csak a felújítással érintett szerkezetre vonatkozik a követelmény. Ettől függetlenül érdemes a lakóházat teljes egészében vizsgálnunk és véleményünk szerint elengedhetetlen a szakember által végzett energetikai tervezés is, ha jó eredményt akarunk.

A hazai lakóházak energetikai helyzetéről végzett kutatásból (tovább a részletes összefoglalóra) az derül ki, hogy bár a hazai energetikai célú felújítások száma eléri az európia átlagot, de ezek inkább a korszerűtlen épületek életben tartására és/vagy csak egyes részegységekre koncentrálnak energetikai tervezés nélkül. Ez pedig bár jelenthet akár 10-30%-os megtakarítást is, de sajnos túl hosszú távra kőbe vési a továbbra is energetikailag korszerűtlen családi házak tulajdonságait.

Milyen energiatakarékos nyílászárót válasszak?

Természetesen a legjobb Uw értékűt, de ehhez van egy fontos kiegészítés: A legjobb Uw értékűt azok közül, amik megfelelnek a dizájn és funkcióbéli elvárásainak a megadott költségkereten belül. De hogy konkrétumokat is mondjunk:

Energiatudatos

0,68-as Uw érték mellett nincsenek kérdések. Legyen az passzívház vagy AA besorolás, az ÖkoStyle Energytech a ma és a holnap megoldás

Exkluzív

A természetközeli nyílászárók új generációjaként a nemes fa - alumínium WoodStyle nyílászárók a legexkluzívabb belső terek ékei is könnyen lehetnek

Dizájnközpontú

A modern dizájn szerelmeseinek egyértelműen az AluStyle nyílászárókat ajánljuk. A minimalista aluburkolat bármely modern dizájba jól illik.

Tradícionális

A hétköznapibb családiházak tökéletes választása az ÖkoStyle 76, mely kitűnő hőszigetelése mellett a színek szabadságát is biztosítja.

További cikkeink a témában

Passzívházak energetikai jellemzői

A passzívház nem csak egy tündérmese vagy elérhetetlen álom. Bár nem biztos, hogy mindenkinek való, de megvalósítható és főleg megvalósítható Magyarországon is. Szakértőink segítenek a legjobb döntést meghozni ebben a témában.

Minden az energiatakarékos nyílászárókról

Eljött az energiatakarékos nyílászárók éve. Természetesen lehet szép, lehet modern, lehet fa, de egy dolog mindenképpen legyen. Tudatosan választott. Ebben segít a most megírt cikkünk, ahol természetesen nyílászárókat is ajánlunk Önnek.

Energetikai kutatás a hazai lakóépületekről

A Magyar Energiahatékonysági Intézet hiánypótló kutatása reális képet ad hazánk lakóépületeinek energetikai helyzetéről. A helyzet elszomorító, de egyben sok lehetőséget és tanulságot tartogat. Olvasson tovább a részletekért!

Scroll to Top