Energiatakarékos Nyílászárók

Hogyan válasszunk nyílászárót a legújabb energetiaki követelményekhez?

Eljött az energiatakarékos nyílászárók éve

A 2022-es év sok dolgot leegyszerűsített a lakóingatlanok építésével és felújításával kapcsolatban. „Bár előbb és tudatosabban készültünk volna erre” mondják sokan, de a végeredmény egyértelmű. Elkerülhetetlenné vált az energiatakarékosságra való igazi odafigyelés. 

A Magyar Energiahatékonysági Intézet nemrég elkészült kutatása siralmas hazai helyzetet mutat, de ami nehézség az egyszerre lehetőség is. Lehetőség arra, hogy tudatosabb építkezések és felújítások induljanak el, ami nem csak a leendő lakóknak, de közben a környezetnek is barátibb megoldást jelent.

Energiatakaérkos Nyílászárók - Hofstädter Energytech nyílászáró rendszerek - A jövő otthonát építjük

Tudjon meg minden fontos információt az energiatakarékos nyílászárókról alább vagy foglaljon már most időpontot személyes egyeztetés szaktancsádó kollégáinknál, akik a megfelelő nyílászáró megtalálása mellett a kérdéseire is rögtön válaszolni tudnak majd!

IDŐPONTFOGLALÁS

Új energetikai szabályok 2023-ban

2022 július 1-től életbe lépett energetikai követelmények megkerülhetetlenné váltak és válnak a most építkezésben vagy felújításban gondolkodóknak. A 7/2006 TNM rendelet 6. melléklete foglalja össze a pontos elvárásokat, de mit jelent ez röviden.

  • 2022 nyarától „közel nulla energiaigényű”, BB energetikai besorolású újépítésű épület kaphat használatbavételi engedélyt, illetve 2024 nyarától igaz ez az egyszerűsített bejelentéssel készülő ingatlanok esetében.

  • Hozzáépítés esetén, ha az eredeti alapterület megduplázódik, akkor a teljes ingatlanra, annál kisebb hozzáépítés esetén csak a hozzáépített részre vonatkoznak az új szabályok.

  • Felújítás során a legtöbb esetben a tulajdonosra van bízva a döntés, de a mai energiaárak kiszámíthatatlansága mellett erősen ajánlott odafigyelni a fenti, vagy akár annál szigorúbb elvárásokra is. Hiszen ez a későbbiekben nem csak a költségeinket, de az ingatlanunk értékét is nagyban befolyásolja majd.

Ha olvasás helyett a személyes beszélgetést választaná inkább, szaktanácsadó kollégáink cégünk 30 éves tapasztalatával felvértezve tudnak segíteni Önnek. Foglaljon időpontot szakértőinknél néhány kattintással!

IDŐPONTFOGLALÁS

Energiatakarékos nyílászárókkal kapcsolatos elvárások

A nyílászáró energiatakarékossága a jól megválasztott üvegtől, a mérésekkel és tanúsítványokkal bizonyítottan jó tok- és szárnyszerkezettől és ezek kapcsolódásától függ. De ez persze még mindig nem szűkítette le túlságosan a kört, így a legbiztosabb ezt a számok nyelvére lefordítani.

A házak épülethatároló elemeit (falak, tető, nyílászárók) minden esetben a hőátbocsájtási képességük alapján tudjuk mérni és különböző változataikat érdemben összehasonlítani. A törvényi elvárások és a passzívház minősítő intézet is hőátbocsájtási tényezőt adnak meg, mint elvárt értékek.

Ez az úgynevezett U érték, mértékegysége W/m2K. (egy Kelvin külső-belső hőmérséklet különbségnél 1 m2 felületen hány Watt energiaveszteséggel számolunk). A BB besorolású, közel nulla energiaigényű ingatlanoknál a törvény 1,15-ös U értéket (hőátbocsájtási tényezőt) vár el. Ez a teljes nyílászáróra vonatkoztatott érték, vagyis a nyílászáróknál megadott Uw (U window) értéknek felel meg.

A törvényi előírás, felkészülve a jövő elvárásaira is, véleményünk szerint lehetne szigorúbb. Éppen ezért hoztunk egy másik viszonyítási pontot is. A sokkal szigorúbb elvárásokkal rendelkező német passzívház minősítési rendszer a 0,85-ös Uw értéket ajánlja minimumnak, de mi még ennél is tudunk jobbat ajánlani.

Időpontfoglalás néhány kattintással akár már a következő napra:

IDŐPONTFOGLALÁS

Hofstädter Nyílászárók Technikai Információk - Álmokat valósítunk meg

Mi az az U érték és hogyan lesz összehasonlítható?

A törvényi hivatkozásban is szereplő U érték az Uw (w=Window) értéket jelenti, amely a teljes nyílászáróra kalkulált hőátbocsájtási érték W/m2K mértékegységben kifejezve. Röviden ez azt mutatja meg, hogy egy négyzetméteren mekkora a hőveszteség az adott nyílászárónál.

Menjünk bele egy kicsit jobban, hogy tudjuk, mit mihez hasonlítunk.
A nyílászáró két fő elemből épül fel. A tokból (Uf, f=frame) és az üvegből (Ug, g=glass). Mindkét érték lehet előnyösebb és rosszabb is, mint ha a teljes ablakra vetített Uw értéket néznénk, de a legtöbb esetben a rosszul megválasztott tok, ami a problémát jelentheti. Az remélhetőleg ma már nem kérdés, hogy üvegből 3 rétegűt választunk és nálunk, a Hofstädter Nyílászáróknál alapvető a melegperemes kivitelezés is. A régi aluperemes megoldással összevetve ez is jelentős energiamegtakarítást eredményezhet.

Egyszóval, ha nyílászárókat szeretnénk összehasonlítani, az Uw értékekre támaszkodjunk. Ahol ezt nem tudják vagy merik megmondani, azt a helyet érdemes elfejteni.

30 év hazai tapasztalattal fejlesztettük a most elérhető nyílászáróinkat. Az építkezéseken is saját kollégáink vannak jelen, így az első beszélgetéstől az utolsó simításig mi vállaljuk a felelősséget. Kezdjünk bele közösen!

IDŐPONTFOGLALÁS

Milyen energiatakarékos nyílászárót válasszak?

Természetesen a legjobb Uw értékűt, de ehhez van egy fontos kiegészítés: A legjobb Uw értékűt azok közül, amik megfelelnek a dizájn és funkcióbéli elvárásainak a megadott költségkereten belül. De hogy konkrétumokat is mondjunk:

Scroll to Top