A passzívházak energetikai jellemzői

Energiahatékonyság felsőfokon

A passzívház nem valami elérhetetlen tündérmese vagy olyan csoda, amiről mindenki csak beszél, de még sohasem látta. A passzívház a már ismert építési eljárások és alapanyagok végletekig átgondolt és az építés során is folyamatosan felügyelt elegye. 

A jelenleg elfogadott definíciója szerint a passzívház olyan épület, melyben a kellemes belső klíma – mind nyáron, mind pedig télen – jellemzően külön fűtési és hűtési elosztórendszer nélkül biztosítható. Ez jól hangzik, de a valóság inkább az, hogy a passzívház pont olyan mint minden más ház, csak sokkal jobb minőségű, mert odafigyel három fontos tényezőre. A fajlagos fűtési energiaigényre, a légtömörségre és a fajlagos összes primerenergia-szükségletre.

Még többre kíváncsi? Olvasson tovább, vagy foglaljon néhány kattintással időpontot, ahol kötelezettség nélkül teheti fel kérdéseit szakértő kollégáinknak!

IDŐPONTFOGLALÁS

Mi szükséges egy passzívházhoz?

  • Kiváló hőszigetelés – Az átlátszatlan felületek (falak, padló, tetőszerkezet) a 0,1 W/m2K érték az irányadó, míg a nyílászárók esetében beépítés után nem haladhatja meg az U érték a 0,85 W/m2K értéket. A nyílászárók U értékeiről itt olvashat bővebben.

  • Szellőztetés hővisszanyeréssel – a passzívházak szellőztetése minden esetben kontrolláltan, a hőveszteség minimalizálásával történik, ami nem csak az jó minőségű levegőt állandósítja, de rengeteg energiát is spórol.

  • Légtömörség – A légtömörség mérés (Blower door teszt) legegyszerűbb gyakorlati haszna, hogy egy általános állapot visszajelzést ad az épületünk építési minőségéről. Ezen felül pedig az elégtelen légtömörség megakadályozza a hőcserélős szellőztetés hatékony működését, ezzel felesleges energiaveszteséget okoz.

  • Minimális hőveszteség – nem csak a felhasznált energiát kell minimalizálni, hanem a passzív extra energiaforrásokat is a végletekig kihasználni. Ezek közül a legfontosabb az üvegezett felületeken keresztül beérkező napsugárzás és a háztartási gépek és a lakók által leadott hő.

  • Fűtés a szellőztetőberendezésen keresztül – annyira minimális a hőveszteség a fentieket teljesítő épületek esetében, hogy legtöbbször külön fűtési és hűtési rendszer nélkül, kizárólag a szellőztetőrendszer segítségével létre lehet hozni a kellemes hőmérsékletet.

  • Extrém alacsony energiafogyasztás – Ez már inkább a fentiekből következik. A passzívházak fűtési energiaigénye sokszor 80-90%-kal is kevesebb lehet, mint egy hagyományos házé, ezzel pedig évente tonnás mennyiségben spórolhat szén-dioxid-kibocsátást.

IDŐPONTFOGLALÁS

Milyen nyílászárót válasszak a passzívházhoz?

A nyílászáró energiatakarékossága a jól megválasztott üvegtől, a mérésekkel és tanúsítványokkal bizonyítottan jó tok- és szárnyszerkezettől és ezek kapcsolódásától függ. De ez persze még mindig nem szűkítette le túlságosan a kört, így a legbiztosabb ezt a számok nyelvére lefordítani.

A házak épülethatároló elemeit (falak, tető, nyílászárók) minden esetben a hőátbocsájtási képességük alapján tudjuk mérni és különböző változataikat érdemben összehasonlítani. A törvényi elvárások és a passzívház minősítő intézet is hőátbocsájtási tényezőt adnak meg, mint elvárt értékek.

Ez az úgynevezett U érték, mértékegysége W/m2K. (egy Kelvin külső-belső hőmérséklet különbségnél 1 m2 felületen hány Watt energiaveszteséggel számolunk). A 2022-től érvényes új energetikai szabályok szerinti kötelezően elérendő BB besorolású, közel nulla energiaigényű ingatlanoknál a törvény 1,15-ös U értéket (hőátbocsájtási tényezőt) vár el. Ez a teljes nyílászáróra vonatkoztatott érték, vagyis a nyílászáróknál megadott Uw (U window) értéknek felel meg. 

Az érthető módon sokkal szigorúbb elvárásokkal rendelkező német passzívház minősítési rendszer a 0,85-ös Uw értéket ajánlja minimumnak, szerencsére mi ennél is tudunk jobbat.

Akkor most a passzívház az egyetlen jó megoldás?

A környezeti és megtérülési számok ellenére mi nem vagyunk a passzívházak legnagyobb szószólói. Természetesen nem kérdés, tudunk az elvárt értékeknek tökéletesen megfelelő nyílászárót gyártani és az elvárt módon beépíteni azokat. Az alap elvárásoknak bár sok tényezőtől függ, de a legtöbb termékünk meg tud felelni. – Ebben a cikkben tovább olvashat az energiatakarékos nyílászárókról.

Ennek ellenére mi inkább az arany középutat szoktuk javasolni ügyfeleinknek. A nagyon jó értékek is épp elegek lehetnek és már ezek is a felső néhány százalékba emelhetik építkezését, miközben a passzívházzal járó kötöttségek egy részét közben fel lehet oldani.

Csak hogy egy közérthető példát mondjunk. A passzívházak egyik alapeleme a tökéletes tájolás és az ehhez maximálisan igazított nyílászáró elhelyezés. Ezzel együtt, ha a panoráma pont a „rossz” oldalra kerül, az arra néző nyílászárók elronthatják a passzívház minősítéshez szükséges értékeket. A valóságban pedig lehet, hogy csak a tulajdonos számára bőven megérné a nappaliból látható panoráma a megszokott szinthez mérten még így is minimális fűtési számla emelkedését.

A most kiválasztott nyílászárókkal jó eséllyel több generáció is együtt élhet. Mi 30 évnyi tapasztalattal tudunk segíteni a megfelelő kiválsztásában. Foglaljon időpontot egy személyes egyeztetésre szakértőinkkel!

IDŐPONTFOGLALÁS

Milyen energiatakarékos nyílászárót válasszak?

Természetesen a legjobb Uw értékűt, de ehhez van egy fontos kiegészítés: A legjobb Uw értékűt azok közül, amik megfelelnek a dizájn és funkcióbéli elvárásainak a megadott költségkereten belül. De hogy konkrétumokat is mondjunk:

30 év tapasztalat - Referenciák

Scroll to Top